Atenție! Datele a mii de conturi și parole de acces online ale cetățenilor din Republica Moldova au fost compromise
Foto: www.moldova.org

Atenție! Datele a mii de conturi și parole de acces online ale cetățenilor din Republica Moldova au fost compromise

8 știri, 3

Oamenii legii au identificat un cetățean al Republicii Moldova care infecta sistemele informatice prin distribuirea programelor nelicențiate prin intermediul platformelor de tip ”torrent”.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că cetățeanul Republicii Moldova, împreună cu alte persoane în curs de identificare, încărcau diferite programe nelicențiate pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip ”torrent”, care erau virusate preventiv pentru a sustrage informații credențiale de acces la poște electronice sau la alte conturi online.

Urmare a infectării sistemelor informatice, hackerii au obținut parolele și alte date de acces online precum: acces la poștele electronice, conturile bancare, site-uri web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate 2 laptopuri, 3 telefoane mobile, 1 suport de memorie HDD precum și alte documente importante cauzei penale.

La moment, acesta are statut de învinuit, fiind cercetat penal.

Recomandările poliției:

În acest context, în vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul malițios menționat mai sus, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații recomandă următoarele măsuri de protecție:

– utilizați produse de program licențiate;

– instalați soluții de secu...

    Citește pe moldova.org