Au fost depistate abateri in activitatea „Moldovagaz” intre 2016 și 20183Foto© deschide.md

Au fost depistate abateri in activitatea „Moldovagaz” intre 2016 și 2018

, 9 știri, 3 vizualizări

ANRE menționează într-un comunicat de presă că, urmare a controlului, s-a constatat că în anul 2018 „Moldovagaz” a majorat veniturile din vânzările gazelor naturale cu 282,29 milioane de lei. Majorarea menționată a avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici. În consecință, „Moldovagaz”  urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori.

Totodată, specialiștii din cadrul Agenției au stabilit venituri suplimentare în valoare de 109,36 milioane de lei care s-au format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzute anterior de bugetul de stat. În acest context, ANRE va lua în considerare suma respectivă din calculul devierilor tarifare.

De asemenea, s-a stabilit că, în urma implementării noului sistem de prelucrare și evidență a livrărilor și a consumatorilor de gaze naturale, „Modovagaz”  a înregistrat cheltuieli ineficiente în sumă de 3,56 milioane de lei. Prin urmare, la stabilirea noilor costuri reglementate pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale nu vor fi incluse cheltuielile respective.