Autoritățile din Moldova au facilitat schema de spălare a 70 miliarde dolari3Foto© agora.md

Autoritățile din Moldova au facilitat schema de spălare a 70 miliarde dolari

, 6 știri, 4 vizualizări

Potrivit raportului, cei mai mulți bani au fost transferați către Trasta Komercbanka din Letonia, iar tranzacțiile de la o bancă comercială dintr-un stat membru al UE nu au trezit suspiciunea altor bănci occidentale. Banii au ajuns la 5140 de companii din 96 de țări, afirmă jurnaliștii OCCRP3.

Printre beneficiarii sumelor enorme din spatele „spălătoriei rusești" se numără Alexey Krapivin, fiul unui asociat decedat al lui Vladimir Iakunin - fostul președinte al Căilor Ferate Ruse. În perioada anilor 2011-2014, firmele controlate de Krapivin au primit cel puțin 277 de milioane de dolari din „Laundromat", afirmă reporterii OCCRP4. Un alt beneficiar al banilor din „Laundromat" este Ilan Shor, primar de Orhei. Companiile lui Shor au primit aproximativ 22 de milioane de dolari de la companiile fantomă implicate în „spălătoria rusă".

Totodată, studiul denotă că schema Laundromatului a implicat cel puțin o bancă din Moldova (Moldindconbank, controlată de Veaceslav Platon) și cel puțin 19 bănci rusești. Una dintre ele a fost Russkii Zemelnyi Bank care a spălat 9,7 miliarde de dolari.