Autoritățile londoneze vor transfera în Moldova aproape jumătate de milion de lire sterline, bani furați de Vlad Filat4Foto© independent.md

Autoritățile londoneze vor transfera în Moldova aproape jumătate de milion de lire sterline, bani furați de Vlad Filat

, 16 știri, 16 vizualizări

Despre acest lucru a anunțat ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul unei întrevederi cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Returnarea sumei, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva Corupției, va fi realizată către autoritățile relevante din Republica Moldova, pentru proiecte în beneficiul cetățenilor, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a salutat decizia autorităților britanice, fiind convenită discutarea între instituțiile a mecanismului prin care aceste fonduri să fie transferate în Republica Moldova.

Amintim că fiul ex-premierului Vlad Filat a fost forțat de autoritățile de la Londra să predea aproape jumătate de milion de euro de lire sterline, după ce nu a putut demonstra proveniența unei sume mari de bani pe care a achitat-o în avans pentru închirierea unui Penthouse în capitala Marii Britanii. În urma unei investigații  a Agenției Naționale Britanice de Combatere a Criminalității Organizate s-a constatat că în conturile din Marea Britanie a lui Luca Filat au fost depuse sume mari de bani din conturi ce provin din paradisuri fiscale, mai ales din Turcia și Insulele Cayman.