Avocații cer, repetat, CSJ achitarea și eliberarea lui Vlad Filat

Avocații cer, repetat, CSJ achitarea și eliberarea lui Vlad Filat

20 știri, 41

Casa de avocatură „Popa și Asociații” anunță că a depus, la Curtea Suprema de Justiție (CSJ), o cerere de recurs în anulare în dosarul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

După cum comunică TRIBUNA, avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

„Recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat”, menționează apărătorul.

În cerere, Igor Popa a evidențiat mai multe vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești, etc.

„Considerăm că, repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO)” – a adăugat Popa.

Amintim că, în luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CtEDO. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libert...

    Citește pe tribuna.md