Banca Națională a Moldovei ușurează procedura de finanțarea bancară a agenților economici3Foto© deschide.md

Banca Națională a Moldovei ușurează procedura de finanțarea bancară a agenților economici

, 6 știri, 4 vizualizări

Deciziile au fost luate cu scopul de a ușujrării accesul sectorului real la finanțare din partea băncilor licențiate, se spune într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.

Astfel, Regulamentul cu privire la expunerile mari prevede o nouă modalitate de calcul a valorii expunerilor mari. Aceasta înseamnă că băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanțarea proiectelor agenților economici prin credite bancare, concomitent încadrîndu-se în limitele reglementate. În același timp, noul regulament va stimula băncile să creeze produse bancare noi și atractive pentru economia reală.

La fel, este menționat faptul că modificările în Regulamentul cu privire la tranzacțiile băncii cu persoanele sale afiliate, transpun aceiași modalitate de calcul a valorii expunerilor ca și pentru expunerile mari. Totodată, au fost perfecționate caracteristicile de identificare a persoanelor afiliate de către Banca Națională în cadrul activității de supraveghere, cu scopul de a evita calificarea neîntemeiată a afiliaților.