Băncile moldovenești sunt deschise să conlucreze cu agenții economici din regiunea transnistreană© adevarul.ro

Băncile moldovenești sunt deschise să conlucreze cu agenții economici din regiunea transnistreană

, 5 știri, 4 vizualizări

Mențiunea a fost făcută de viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, la întrevederea subgrupurilor de lucru, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol, luni 16 septembrie. Oficialul a precizat că băncile își tratează clienții în mod echitabil, iar singura condiție impusă este respectarea legislației.

Potrivit lui Ion Sturzu, Republica Moldova se aliniază cerințelor internaționale de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Astfel, în anul 2018, a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, conform căreia clienții băncilor trebuie să fie transparenți în realizarea tranzacțiilor. „Agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, și-au exprimat acordul cu aceste cerințe atunci când au depus cereri la bănci pentru a deschide conturi”, a precizat Ion Sturzu.

Ținând cont că BNM, conform legii, „licențiază, supraveghează și reglementează activitatea instituțiilor financiare”, pentru deschiderea conturilor în băncile licențiate din Republica Moldova, nu este necesară vreo permisiune din partea altor instituții, inclusiv din regiunea transnistreană.