Briefing de presă organizat de Domnica Manole3Foto© deschide.md

Briefing de presă organizat de Domnica Manole

, 10 știri, 12 vizualizări

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, le cere actorilor politici din R.Moldova să nu atragă Curtea în luptele lor politice. Declarația a fost făcută în contextul preluării de către Curtea Constituțională a R.Moldova a președinției Conferinței Curților Constituționale Europene, pentru un mandat de trei ani.

În context, Manole a mai adăugat că preluarea de către Curtea Constituțională a R.Moldova a președinției Conferinței Curților Constituționale Europene, este o bună ocazie pentru Republica Moldova de a se face vizibilă și auzită pe planul constituționalismului european, mai ales pentru că în perioada exercitării Președinției, Curtea va găzdui cel de-al al XIX-lea Congres la care vor participa toți președinții celor 41 curți membre ale Conferinței și alți reprezentanți ai acestora.

Amintim că, anterior, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță drept candidat pentru funcția de prim-ministru al R.Moldova și a statuat că fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări. Însă, Maia Sandu a declarat ulterior, în cadrul unei emiisuni, că nu intenționează să inițieze noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier.