Buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba română, prevede noul cod electoral, aprobat în prima lectură5Foto© agora.md

Buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba română, prevede noul cod electoral, aprobat în prima lectură

, 8 știri, 6 vizualizări

Noul Cod Electoral, aprobat în prima lectură de Parlament, prevede tipărirea buletinelor de vot doar în limba română, în rusă fiind tipărite doar materialele electorale informative. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale a menționat în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” că buletinul de vot conține informații simple care pot fi citite de orice om care deține cetățenia Republicii Moldova. Mai mult, potrivit reprezentantului CEC, în secțiile de vot vor exista materiale informative tipărite în toate limbile minorităților etnice care vor explica procesul electoral, notează IPN.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, din tirajul total de peste 3,6 milioane de buletine de vot, în limba rusă au fost tipărite aproape 700 de mii de buletine. Dacă Parlamentul va aproba în lectura a doua actuala formulă a Codului Electoral, atunci la următorul scrutin nu va mai fi tipărit niciun buletin în limba rusă. Vicepreședintele CEC spune că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova.

„Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, limba română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, vor exista inclusiv modele de buletine de vot în alte limbi pentru acele persoane care nu posedă limba de stat.