Bulgaria vrea să facă primul pas pentru aderarea la zona euro până în luna iulie

Bulgaria vrea să facă primul pas pentru aderarea la zona euro până în luna iulie

6 știri, 11

Bulgaria, țara care în prezent deține președinția rotativă a UE, speră să demareze în prima jumătate a acestui an procedura care să îi permită aderarea la zona euro, a anunțat joi ministrul bulgar de Finanțe, Vladislav Goranov, transmit Reuters și AFP.

Goranov a dezvăluit că Bulgaria va cere statelor din zona euro să își exprime obiecțiile față de o eventuală aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) până la mijlocul anului. „Discutăm în mod intens cu BCE și cu statele membre. Strategia noastră este că vrem să obținem asigurări din partea lor că vor privi pozitiv cererea noastră”, a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de către Bulgaria a președinției rotative a UE.

„Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE în primul semestru. Există discuții intense la nivel de Guvern, Banca Națională a Bulgariei și BCE. Trebuie mai întâi să obținem un răspuns de la BCE”, a precizat Goranov, subliniind că Bulgaria îndeplinește criteriile formale și nu prezintă niciun risc pentru zona euro.

„Bulgaria are o monedă stabilă, o creștere de 4%, o rată a șomajului scăzută. Suntem gata să intrăm în anticamera euro”, a apreciat la rândul său premierul bulgar Boiko Borissov.

Mecanismul ERM II prevede ca evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, ...

    Citește pe independent.md    Tendințe