Canalul Suez, blocat complet după ce o navă de mari dimensiuni a eșuat6Foto2Video© publika.md

Canalul Suez, blocat complet după ce o navă de mari dimensiuni a eșuat

, 11 știri, 5 vizualizări

Canalul Suez, o rută vitală pentru comerțul internațional, care face legătura între Marea Mediterană și Oceanul Indian, prin Marea Roșie, a fost complet blocat după ce o navă-conteiner gigant a eșuat. Nava de 220.000 de tone și 400 de metri lungime a rămas blocată marți de-a curmezișul canalului, iar încercările de repunere pe linie au eșuat.

Nava Ever Given face parte dintr-o categorie numită nave de containere ultra mari (ULCS), unele chiar prea mari pentru a traversa canalul Panama, care leagă oceanele Atlantic și Pacific. Nava, care transportă sute de containere din China cu destinația Rotterdam, este deținută de compania de transport maritim taiwanez Evergreen și este înregistrată în Panama, relatează Mediafax, care preia The Guardian.

Fotografiile făcute de pe o altă navă din canal, Maersk Denver, arată nava într-un unghi care blochează complet calea navigabilă. Operatorul navei a declarat pentru France Presse că „nava a eșuat după ce a fost lovită de o rafală puternică de vânt”. Membrii echipajului sunt în siguranță.