Câștig de cauză la CEDO pentru împiedicarea protestelor pașnice și detenția ilegală în cazul Mătăsaru și Savițchi

Câștig de cauză la CEDO pentru împiedicarea protestelor pașnice și detenția ilegală în cazul Mătăsaru și Savițchi

8 știri, 5

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică hotărârea în cauza Mătăsaru și Savițchi c. Moldovei, cererea nr. 43038/13, constatând în unanimitate violarea Articolul 5 § 1 (detenția ilegală) și 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, urmare a împiedicării protestelor pașnice și detențiilor ilegale. Totodată, Curtea le-a acordat reclamanților suma de 8.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Grand Chamber hearing in the case of Perinçek v. Suisse

Potrivit unui comunicat al Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului, Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi la data de 29 ianuarie 2008 au participat la un protest stradal în rezultatul căruia au fost reținuți și ținuți în detenție pentru 6 ore și 40 de minute. La data de 18 decembrie 2008 primul reclamantul a participat la un nou protest stradal, în rezultatul căruia a fost reținut și ținut în detenție pentru aproximativ 4 ore și 30 de minute.

Ambii reclamanți au fost achitați, iar acțiunile poliției au fost considerate ca ilegale. Circumstanțele privind protestele respective au fost descrise în detaliu în cauza Mătăsaru și Savițchi c. Moldova, cererea nr. 38281/08, §§ 6-58, hotărârea din 02 noiembrie 2010.

    Citește pe abcnews.md    Tendințe