Cazul mitei de la ASEM: Peste 2 milioane de lei, ridicați în urma perchezițiilor din dosarul examenelor fraudate
Foto: noi.md

Cazul mitei de la ASEM: Peste 2 milioane de lei, ridicați în urma perchezițiilor din dosarul examenelor fraudate

24 știri, 8

Astăzi, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanței de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reținute pentru 72 de ore. Amănunte despre ordinea escortării reținuților la judecătoria Chișinău vor fi comunicate suplimentar.

Amintim că, marți, 5 iunie, 9 persoane, între care angajați ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reținute, fiind bănuite de organizarea unei rețele de corupție prin intermediul căreia soluționau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro. În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

    Citește pe tv8.md