Curtea Constituțională a decis: persoanele cu dizabilități mintale au dreptul la vot
Foto: tribuna.md

Curtea Constituțională a decis: persoanele cu dizabilități mintale au dreptul la vot

10 știri, 9

Interdicția impusă persoanelor cu dizabilități mintale de a vota în alegeri este neconstituțională. Hotărârea în acest sens a fost pronunțată, astăzi, 11 octombrie 2018, de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

După cum comunică TRIBUNA, Curtea a pronunțat hotărârea cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 13 alin. (1) lit. b) din Codul electoral.

„La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate a articolului 13 alin. (1) lit. b) din Codul electoral, ridicată de către dl avocat Alexandru Cebănaș în dosarul nr. 2-2766/2017, aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. În opinia autorului excepției de neconstituționalitate, prevederile articolului 13 alin. (1) lit. b) din Codul electoral, care lipsesc persoanele declarate incapabile prin hotărâre judecătorească de dreptul de vot, contravin prevederilor articolelor 1 alin.

(3), 4 și 8 din Constituție, care instituie principiul statului de drept, garantează drepturi și libertăți, precum și stabilesc obligația respectării dreptului internațional și a tratatelor internaționale”, se pune în comunicat.

Citește pe tribuna.md