Ce bucate nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște6Foto2Video© publika.md

Ce bucate nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

, 6 știri, 13 vizualizări

Sărbătoarea Sfintelor Paște este cea mai mare și mai solemnă dintre sărbătorile religioase ale anului, pentru că rememorează sacrificiul lui Iisus Hristos, aducând credincioșilor speranța mântuirii și a vieții veșnice. După cele șapte săptămâni ale Postului Mare, cel mai lung din an, în care nu au avut voie carne, ouă și produse lactate, credincioșii așteaptă cu nerăbdare bogata masă pascală.

Ouăle roșii nu au voie să lipsească de pe această masă de sărbătoare. Sunt multe legende legate de obiceiul vopsirii ouălor, dar cea mai cunoscută spune ca Maica Domnului a așezat coșul cu ouă lângă crucea pe care era răstignit Iisus și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile Mântuitorului. De aceea, în trecut, ouăle se vopseau doar roșii, dar astăzi se folosesc diverse culori și se fac diverse modele.

Pasca este coptura tradițională a Paștelui și are formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Iisus au fost rotunde. Tradițional se prepară din puțin aluat de cozonac, este umplută cu brânză de vaci și acoperită cu o cruce din aluat. În zilele noastre, rețeta a viariat și s-a modernizat, așa că pe unele mese va fi pască cu ciocolată sau vanilie, sau chiar fără aluat. În plus, gospodinele pregătesc tot felul de alte copturi: cozonaci, cornulețe, plăcinte etc.