Când va decide CEC data alegerilor locale în Chișinău și Bălți
Foto: www.europalibera.org

Când va decide CEC data alegerilor locale în Chișinău și Bălți

10 știri, 8

Comisia Electorală Centrală (CEC) se întâlnește luni, 12 martie, în ședință pentru a decide dacă alegerile alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea sau nu loc pe 20 mai. Subiectele respective sunt primele pe ordinea de zi. Dacă membrii Comisiei vor lua o hotărâre în favoarea zilei de 20 mai, în aceeași ședință va fi aprobat și devizul de cheltuieli pentru organizarea scrutinului.

La 12 martie, membrii CEC urmează să se pronunțe prin vot referitor la data desfășurării alegerilor locale noi pentru funcțiile de primar general al municipiilor Chișinău și Bălți. În cazul votului în favoarea zilei de 20 mai, membrii CEC vor stabili și suma care urmează să fie alocată din bugetul de stat pentru organizarea exercițiului electoral.

La 20 mai 2018 au loc alegeri locale noi ale primarilor în cinci localități din țară. În ședința din 12 martie, CEC urmează să aprobe programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a scrutinelor în acest sens.

Potrivit legii, în cazul demisiei primarului, data alegerilor noi se stabilește de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării demisiei, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara și toamna.

Dorin Chirtoacă, ca...

    Citește pe zdg.md