CEDO cere explicații Guvernului de la Chișinău despre dosarul privind moartea lui Valeriu Boboc

CEDO cere explicații Guvernului de la Chișinău despre dosarul privind moartea lui Valeriu Boboc

7 știri, 21

Dosarul lui Valeriu Boboc a ajuns la CEDO anul trecut. Avocații, Valeriu Pleșca și Veaceslav Țurcan care reprezintă familia victimei în fața Curții, au invocat, între altele, încălcarea dreptului la viață al lui Valeriu Boboc și lipsa unei investigații efective la nivel național a circumstanțelor morții lui Valeriu Boboc.

Singura persoană condamnată pentru omorul lui Boboc a fost ex-polițistul Ion Perju. Însă, imaginile video, dar și declarațiile martorilor audiați aratau că tânărul a fost bătut de mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine în baza unor indicații ale șefilor de atunci ale structurilor de forță de a reține toți protestatarii, inclusiv prin aplicarea forței.

Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Chiar dacă a fost pronunțată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanța de apel. Fostul polițist a părăsit ședința de judecată înainte de anunțarea verdictului. Acum ex-polițistul este căutat de Interpol. Deși Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvențelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigații Computerizate și Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul.

Specialiștii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de suprav...

    Citește pe tv8.md