Cele 27 țări-membre ale Uniunii Europene au ajuns asupra unui vast plan de susținere în valoare de 500 de miliarde de euro3Foto© deschide.md

Cele 27 țări-membre ale Uniunii Europene au ajuns asupra unui vast plan de susținere în valoare de 500 de miliarde de euro

, 4 știri, 13 vizualizări

Acordul privește în primul rând condițiile de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European, Olanda renunțând aparent la impunerea unor criterii economice specifice. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a salutat un "acord excelent", incluzând "500 de miliarde de euro disponibili imediat" și "un viitor fond de relansare".

Planul include „un sprijin puternic adus întreprinderilor", „un sprijin foarte clar pentru salariați” și pentru sistemele naționale de ajutor de șomaj.

Din acord lipsește ideea emiterii de euro-obligațiuni, prin care întreaga zonă euro ar fi garantat pentru datoriile unora din statele membre, o soluție ceruta până în ultimul moment de Italia și Spania, dar respinsă de Olanda și Germania, sub această formă.