Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, modernizat6Foto© tv8.md

Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, modernizat

, 8 știri, 6 vizualizări

Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a fost dotat cu echipamente de ultimă generație, în valoare de 165.000 dolari, achiziționate de PNUD, cu suportul Guvernului SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”.

Prin urmare, secției Examinări substanțe din cadrul CTCEJ i-au fost oferite două spectrometre. Unul dintre acestea, spectrometrul Raman, este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii, pentru identificarea diferitor tipuri de substanțe, cum ar fi, de exemplu, droguri și precursori, substanțe explozive, precum și diverse substanțe chimice periculoase.

Astel, experții pot identifica chiar și substanțele care sunt ambalate în sticlă sau plastic, nefiind necesară deschiderea acestuia.  Aparatul dispune de o bibliotecă de 30.000 de spectre, care sunt utilizate pentru examinarea probelor în orice formă. Anterior, CTCEJ dispunea de 16.000 de spectre.