Cetățenii sunt rugați să renunțe de Paștele Blajinilor să procure flori artificiale. Motivul
Foto: radiochisinau.md

Cetățenii sunt rugați să renunțe de Paștele Blajinilor să procure flori artificiale. Motivul

8 știri, 35

Ministerul Mediului face un apel către toți cetățenii să renunțe la „tradiția” de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire. An de an, această practică cauzează un prejudiciu major mediului, iar populația încă nu a conștientizat acest fapt, transmite CURENTUL.

Utilizarea florilor artificiale pune în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și propria sănătate. Florile artificiale elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină dioxine și furani, substanțe cancerigene, arderea fiind strict interzisă și pedepsită penal.

Anual, doar de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se acumulează circa 700 de tone de gunoi, cea mai mare parte dintre deșeuri o constituie coroanele și compozițiile de flori artificiale. În consecință, impactul negativ asupra mediului este inevitabil, din cauză că, perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

Pentru a evita depozitarea produselor de plastic împreună cu deșeurile menajere, atât autoritățile locale, cât și administrația cimitirelor au obligația de a colecta separat aceste deșeuri pentru a le transmite spre reciclare agenților economici specializați. În acest sens, pe teritoriul cimitirelor trebuie amplasate recipiente cu m...

    Citește pe curentul.md