Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru ECONOMIE pentru 2018

Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru ECONOMIE pentru 2018

12 știri, 4

William D. Nordhaus și Paul M. Romer au conceput metode pentru a aborda unele dintre întrebările cele mai de bază și cele mai presante ale noastre privind modul în care creăm o creștere economică durabilă și pe termen lung.

În centrul său, economia se ocupă de gestionarea resurselor limitate. Natura dictează principalele constrângeri asupra creșterii economice, iar cunoștințele noastre determină cât de bine ne ocupăm de aceste constrângeri. Laureații din acest an, William Nordhaus și Paul Romer, au lărgit semnificativ sfera analizei economice prin construirea de modele care explică modul în care economia de piață interacționează cu natura și cunoștințele.

Schimbările tehnologice – Romer demonstrează modul în care cunoașterea poate funcționa ca un factor de creștere economică pe termen lung. Când o creștere economică anuală de câteva procente se acumulează de-a lungul deceniilor, ea transformă viețile oamenilor.

Studiile macroeconomice anterioare au pus accentul pe inovarea tehnologică ca motor principal al creșterii economice, dar nu au modelat modul în care deciziile economice și condițiile pieței determină crearea de noi tehnologii. Paul Romer a rezolvat această problemă demonstrând modul în care forțele economice guvernează dorința firmelor de a produce idei și inovații noi.

Soluția lui Romer, publicată în 1990, a pus bazele a ceea ce se numește acum teoria dezvoltării en...

Citește pe tv8.md