Cipru blochează adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului2Foto© deschide.md

Cipru blochează adoptarea de noi sancțiuni împotriva Belarusului

, 7 știri, 6 vizualizări

Miniștrii europeni ai afacerilor externe și-au dat acordul în august pentru sancționarea responsabililor pentru reprimarea mișcării de protest din Belarus împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Consiliul UE a stabilit o listă de nume împotriva cărora urmau să fie instituite interdicții de intrare pe teritoriul comunității europene și măsuri de înghețare a averilor, relatează Digi24.ro

Potrivit unor surse diplomatice, lista conține în prezent în jur de 40 de nume. Dar potrivit acestor surse, Cipru a transmis, în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri, că nu poate să-și dea încă acordul pentru sancțiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri, care necesită unanimitate.

Această opoziție este legată de solicitarea Ciprului ca UE să adopte sancțiuni împotriva unor persoane din Turcia, pentru rolul lor în decizia ca această țară să procedeze la foraje de explorare în Mediterana de Est, ceea ce a dat naștere unor vii tensiuni în zonă. În prezent, numai două persoane sunt vizate de sancțiuni.