Cîte întreprinderi sînt gestionate și deținute de femei© noi.md

Cîte întreprinderi sînt gestionate și deținute de femei

, 4 știri, 7 vizualizări

Deși participarea femeilor la activitatea de antreprenoriat s-a îmbunătățit în ultimii opt ani, înregistrîndu-se o creștere a participării acestora cu circa 6,4 puncte procentuale (p.p), femeile continuă să reprezinte un potențial de creștere puțin utilizat și o minoritate în cadrul comunității de afaceri, deținînd și gestionînd circa o treime din întreprinderi.

Aceasta este una din constatările studiului privind perspectiva de gen în dezvoltarea mediului de afaceri, desfășurat de Biroul Național de Statistică (BNS) în anul 2018 și prezentat pe 6 august la un eveniment online. Cercetarea a fost elaborată în cadrul Programului comun ONU „Consolidarea sistemului statistic național”, cu susținerea din partea UN Women Moldova, PNUD Moldova și Suediei.

Femeile dețin micro-afaceri mai frecvent decît bărbații (90,3% versus 82,3%) și rareori dețin afaceri de dimensiuni mijlocii și mari (1,3% versus 3,3%). Ele mai rar lansează afaceri din proprie inițiativă (cu 12,1 p.p. mai puțin) și mai des apelează la suportul membrilor familiilor (cu 11,8 p.p. mai mult), se constată în studiu. Domeniul comerțului cu amănuntul, serviciilor, hoteluri și restaurante reprezintă interes mai sporit în rîndul femeilor, în timp ce bărbații optează mai des pentru domeniul agricol, construcțiilor, transportului și depozitării și TIC.