Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă dezacordul față de modificarea Codului Electoral© canal3.md

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă dezacordul față de modificarea Codului Electoral

, 6 știri, 10 vizualizări

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte își exprimă dezacordul față modificarea Codului Electoral, astfel încât membrii CEC să poată fi demiși direct de Parlament, fără o hotărâre a Curții Supreme de Justiție. Specialiștii au precizat că această schimbare va spori și mai mult riscul de subminare a independenței CEC-ului.

Membrii Coaliției Civice solicită stoparea promulgării acestei modificări și insista ca parlamentul să organizeze consultări publice la subiect. Și președintele Comisiei Electorale, Alina Russu, a declarat că inițiativa contravine codului bunelor practici europene.

"Eu personal consider că asta nicidecum nu se încadrează cu normele codului bunelor practici, aprobat de Comisia de la Veneția, unde este stabilit foarte clar că, în cazul în care sunt constate încălcări, sunt stabilite foarte clar criteriile în care caz pot fi demiși membrii, respectiv, aceste propuneri nu se încadrează cu codul bunelor practici", a spus președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu.