Comisarul Corina Crețu: Conectarea Republicii Moldova prin autostradă e prioritate a CE
Foto: radiochisinau.md

Comisarul Corina Crețu: Conectarea Republicii Moldova prin autostradă e prioritate a CE

5 știri, 7

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a spus luni că o conexiune a Republicii Moldova și a Moldovei prin autostradă de restul Uniunii Europene este o prioritate a Comisiei.

Comisarul nu înțelege însă abordarea Guvernului de la București care se ambiționează să realizeze proiectul printr-o concesiune, puțin probabil a avea succes. Guvernul nu a cerut Bruxelles- ului nici măcar banii pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, scrie Digi24.ro.

„O spun cu toată sinceritatea, de aici de pe podiumul Comisiei Europene. Avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Republica Moldova, Moldova, Europa Centrală și de Est”, a spus ea după o întâlnire cu Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor.

„Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din păcate, am văzut că, în ședința de Guvern, Guvernul a anunțat că dorește să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiștii noștri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiției”, a continuat comisarul european.

Potrivit sursei citate, realizarea autostrăzii Târgu Mureș – Iași în sistem de concesiune este puțin probabilă. Sunt mai multe motive. Relieful este dificil, de munte, crescând costurile de construire a autostrăzii. Traficul nu este unul foarte ridicat și nici puterea de cumpă...

Citește pe moldova.org