Comisia de la Veneția a salutat modificarea Legii cu privire la CSM11Foto© publika.md

Comisia de la Veneția a salutat modificarea Legii cu privire la CSM

, 27 știri, 2 vizualizări

Deși a calificat drept regretabil faptul că Parlamentul nu a așteptat avizul Comisiei înainte de a adopta în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la CSM, Comisia de la Veneția a salutat modificările constituționale, operate de deputații moldoveni.

În concluziile Comisiei, publicate, miercuri, 22 ianuarie, se arată că propunerea de a spori numărul membrilor CSM de la doisprezece la cincisprezece poate avea efecte pozitive în aspectul evaluării, managementului, disciplinei și responsabilității judecătorilor.

Comisia mai subliniază că alegerea membrilor care nu sunt judecători de către Parlament cu votul „majorității deputaților aleși" este o măsură binevenită, întrucât asigură suportul unui număr mai mare de deputați, inclusiv din partea opoziției. Totodată, autoritățile ar trebui să ia în considerație și alte soluții, spre exemplu, investirea unei autorități externe, nesubordonate guvernului (Barou sau colegiu), cu posibilitatea de a propune candidaturi sau instituirea unei comisii independente, apolitice, însărcinată cu acest rol.