Comisia de la Veneția critică actuala guvernare pentru selectarea controversată a celor patru membri ai CSM4Foto© timpul.md

Comisia de la Veneția critică actuala guvernare pentru selectarea controversată a celor patru membri ai CSM

, 6 știri, 10 vizualizări

Comisia de la Veneția a constatat că cei patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii de la Chișinău au fost aleși într-un mod controversat și fără consens. Analiza a fost publicată pe site-ul instituției după ce, săptămâna trecută, deputații PSRM și PDM au votat numirea în funcțiile de membri ai CSM a patru profesori de drept. Nici președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Bolea, nici ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, nu au răspuns la telefon pentru a comenta concluziile Comisiei de la Veneția.

În raportul său, experții Comisiei de la Veneția își exprimă îngrijorarea serioasă referitor la maniera în care au fost aleși patru membri noi ai CSM, ceea ce, în opinia lor, va știrbi încrederea populației în CSM. Mai mult, potrivit instituției, acești patru membri au fost aleși într-un mod controversat, fără consens și pentru un mandat complet de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv pe care ar fi trebuit să aducă modificările legislative operate anul trecut.

În aceste condiții, Comisia de la Veneția îndeamnă autoritățile de la Chișinău să suspende implementarea amendamentelor din decembrie 2019 și ianuarie 2020 și nominalizarea celor patru membri pînă la finalizarea reformei constituționale.