Comisia de la Veneția, nemulțumită de modificarea Legii Procuraturii. Reacția ministrului Justiției14Foto© agora.md

Comisia de la Veneția, nemulțumită de modificarea Legii Procuraturii. Reacția ministrului Justiției

, 35 știri, 7 vizualizări

Comisia de la Veneția a publicat astăzi un document în care a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea cu privire la Procuratură. Potrivit notei informative, amendamentele au fost adoptate într-o situație de conflict politic între majoritatea Parlamentară și procurorul general, Alexandru Stoianoglo.

În avizul publicat, se menționează că modificările efectuate nu au avut parte de discuții publice, cu participarea societății civile. Chiar dacă modificările au primit avizul pozitiv al Curții Constituționale, Comisia de la Veneția este de părere că era nevoie de mai multă transparență, ținând cont de importanța acestora.

De asemenea, Comisia a constatat că în ultimii ani componența Consiliului Superior al Procurorilor a fost schimbat de două ori, iar aceste modificări pot da impresia că fiecare majoritate Parlamentară a încercat să schimbe raportul de putere al CSP în favoarea sa. Astfel, Comisia recomandă să fie reglementată activitatea CSP în Constituție, pentru a evita modificări arbitrare ale legii.