Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen4Foto© agora.md

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen

, 7 știri, 7 vizualizări

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croației la Spațiul Schengen, la 6 ani după ce statul din Balcani a devenit membru al Uniunii Europene, informează postul Euronews, citat de Mediafax. Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România și Bulgaria, țări care, deși au aderat la Uniunea Europeană cu 6 ani înaintea Croației, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spațiul Schengen.

După 4 ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din Schengen. Printre condițiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaților.

„Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croației, a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a adăugat oficialul.