Comisia Europeană AVERTIZEAZĂ țările estice că accesarea fondurilor UE va fi condiționată de situația justiției
Foto: jurnal.md

Comisia Europeană AVERTIZEAZĂ țările estice că accesarea fondurilor UE va fi condiționată de situația justiției

5 știri, 4

Maros Sefcovic, un politician slovac care a anunțat candidatura în cadrul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) pentru postul de președinte al Comisiei Europene, a semnalat că prioritatea sa va fi intensificarea dialogului instituțional cu țări precum Ungaria și Polonia, criticate de Uniunea Europeană din cauza reformelor constituționale. Vicepreședintele CE atrage atenția că statele care beneficiază de finanțare UE, în principal cele est-europene, trebuie să se aștepte din partea țărilor vestice la condiții mai stricte în materie de respectare a standardelor comunitare.

Maros Sefcovic a notat că există deja propuneri privind condiționarea finanțării UE de respectarea normelor statului de drept. „Dacă vrei să poți cheltui banii contribuabililor europeni, atunci trebuie să existe garanții sută la sută că tranzacțiile sunt supravegheate adecvat – că există instanțe judiciare independente, auditori independenți și un sistem judiciar independent care să verifice modul în care sunt cheltuiți banii”, a declarat Maros Sefcovic pentru agenția Reuters.

„Sunt sigur că mecanismele vor fi intensificate”, a continuat Sefcovic, propunând ca finanțarea comunitară să fie condiționată de acceptarea jurisdicției noului Oficiu European al Procurorilor (EPPO).

„Ideea mea ar fi ca, dacă nu accepți jurisdicția procurorilor europeni, atunci trebuie să te pregătești să fii moni...

Citește pe tv8.md