Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică în vizită la Penitenciarul nr. 134Foto© deschide.md

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică în vizită la Penitenciarul nr. 13

, 6 știri, 22 vizualizări

Republica Moldova nu a investit în schimbarea omului care ajunge în detenție și ulterior revine în societate. Mai degrabă s-a investit în distrugerea ființei umane, în distrugerea demnității omenești. Declarația a fost făcută de către președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, după ce, alături de un grup de deputați, a efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 13 din capitală, transmite IPN.

Chiril Moțpan a spus că directorul instituției este în concediu. Deputații au avut posibilitatea să deschidă aleatoriu câteva celule și să discute cu deținuții. Nu au reușit să dea de fost premier Vlad Filat, de omul de afaceri Veaceslav Platon sau de activistul PPPDA Gheorghe Petic. Deputatul spune că, urmare a vizitei, a constatat că sunt necesare măsuri pentru a schimba atitudinea administrației penitenciarelor față de deținuți.

Deputatul PSRM, Grigore Novac, a menționat că sunt unele eforturi pentru a îmbunătăți situația. În subsolul instituției, pe care l-a vizitat mai mult de un an în urmă și era într-o stare deplorabilă, acum se fac lucrări de reparație. În blocul alimentar, la fel situația este mai bună. Însă, spune deputatul, starea de lucruri în Penitenciarul Nr 13 rămâne foarte gravă.