Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE se declară preocupat de situația lui Chirtoacă
Foto: www.europalibera.org

Congresul Autorităților Locale și Regionale al CoE se declară preocupat de situația lui Chirtoacă

4 știri, 6

Situația primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a stârnit preocupare în Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care a examinat raportul prezentat în acest sens de norvegiana Gunn Marit Helgesen în urma vizitei efectuate în capitala Republicii Moldova, relevă un comunicat de presă difuzat luni de CoE.

Congresul se declară preocupat îndeosebi de nerespectarea mai multor articole din Carta Europeană a autoguvernării locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, dar și de faptul că Dorin Chirtoacă a fost înlocuit cu un responsabil local neales, precum și de referendumul prevăzut să aibă loc în noiembrie privind limitarea mandatului de primar. Raportul dnei Helgesen subliniază în particular faptul că primarul ales al capitalei Republicii Moldova a fost suspendat de către o autoritate judiciară, se menționează în comunicat.

Congresul s-a angajat să monitorizeze îndeaproape situația prin organizarea unei misiuni de informare, în urma căreia va fi elaborată o recomandare pe baza angajamentelor asumate de Republica Moldova în ce privește democrația locală. Mai mult, Congresul a cerut o opinie din partea Comisiei de la Veneția cu privire la constituționalitatea referendumului anunțat.

„Suspendarea și arestarea unui primar în lipsa unei hotărâri judecătorești este o chestiune gravă și reprezintă o încălcare a unui drept fundamental”, a pun...

    Citește pe independent.md