Consiliul Europei cere Moldovei să stopeze violența din locurile de detenție3Foto© timpul.md

Consiliul Europei cere Moldovei să stopeze violența din locurile de detenție

, 8 știri, 5 vizualizări

În cadrul raportului, bazat pe o vizită efectuată ȋn țară ȋntre 28 ianuarie și 7 februarie 2020, CPT constată progrese tangibile ȋn anumite domenii, dar regretă faptul că unele dintre recomandările sale mai vechi nu au fost implementate, ȋn special acelea privind violența ȋntre deținuți, regimul persoanelor aflate ȋn arest preventiv și al celor condamnate, precum și numărul insuficient al personalului din penitenciare.

Problema violenței ȋntre deținuți și a intimidării, legate de ierarhiile informale, rămȃne la fel de acută ca ȋn rapoartele precedente ale CPT. Acesta constata că arestații prezentau frecvent leziuni care indicau semne de violență ȋntre deținuți; cu toate acestea, ei nu semnalau aceste agresiuni din cauza climatului de teamă și intimidare promovat de către deținuții de la vȃrful ierarhiei informale din penitenciare și lipsei lor de ȋncredere ȋn abilitatea personalului de a garanta siguranța deținuților.

CPT consideră că eșecul continuu al autorităților ȋn rezolvarea acestei probleme se datorează ȋn special lipsei cornice de personal suficient ȋn penitenciare și faptului că se bazează pe liderii informali din ȋnchisori pentru a ține sub control populația carceralǎ. Alți factori relevanți sunt existența unor celule cu capacitate mare și absența unei analize de risc personalizate pentru fiecare deținut și plasarea acestora, ȋn consecință, ȋn cele mai potrivite ȋnchisori, aripi ale ȋnchisorii sau celule.