Consiliul Superior al Procurorilor se opune propunerii privind majorarea numărului de membri© deschide.md

Consiliul Superior al Procurorilor se opune propunerii privind majorarea numărului de membri

, 6 știri, 4 vizualizări

Opiniile au fost exprimate în cadrul ședinței de consultare a amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură, organizată de către Ministerul Justiției, transmite IPN.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a spus că mărirea numărului de membri nu corespunde prevederilor constituționale. Practica diferitor țări arată că reprezentanții societății civile nu intră într-un număr atât de mare precum se propune în Republica Moldova. Totodată, ea afirmă că ministrul justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii continuă să fie membri din oficiu ai CSP, contrar recomandărilor internaționale.

Mircea Roșioru, adjunct al procurorului general, a spus cu referirea la propunerea ca membru din oficiu să fie și președintele Uniunii Avocaților, că, potrivit recomandările internaționale, în componența CSP trebuie să fie un avocat, nu președintele Uniunii. Potrivit lui, cei doi membri noi care se propun din partea societății civile trebuie să fie reprezentanți ai organizațiilor de profil, dar nu persoane aflate în exercițiul funcției publice.