Coreea de Nord și Coreea de Sud, întâlnire la nivel înalt la Panmunjon. Primul rezultat anunțat

Coreea de Nord și Coreea de Sud, întâlnire la nivel înalt la Panmunjon. Primul rezultat anunțat

10 știri, 6

La Panmunjom, în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, au început negocieri bilaterale privind în primul rând participarea nord-coreeană la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.

UPDATE 8:00 Un prim rezultat, anunțat de un oficial sud-coreean, este că sportivii nord-coreeni vor fi însoțiți de oficialități de rang înalt de la Phenian.

Cele două delegații sunt conduse de Ri Son-gwon, președintele Comitetului pentru Reunificarea Pașnică a Țării de la Phenian, respectiv de ministrul reunificării de la Seul, Cho Myoung-gyon, precizează agenția sud-coreeană de presă Yonhap.

Primul a declarat, la începutul dialogului: “Am venit aici cu speranța că cele două țări vor discuta cu atitudini sincere și de bună-credință pentru a aduce rezultate prețioase poporului coreean, care nutrește mari așteptări de la această întâlnire, ca un prim cadou de Anul Nou”.

În replică, reprezentantul Coreei de Sud a apreciat că “dacă începutul e bun, treaba e pe jumătate făcută” și și-a exprimat speranța că părțile vor dialoga “cu hotărâre și perseverență”.

Legat de participarea nord-coreeană la Jocurile Olimpice din Sud, trebuie stabilit dacă delegația din Nord se va deplasa pe cale terestră sau pe alte rute; dacă va fi însoțită de suporteri și de ansambluri artistice; dacă sportivii din cele două țări vor defila împreună, sub un drapel reunificat, la ceremoniile de deschider...

    Citește pe timpul.md