Ortodocșii pe stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Vasile
Foto: www.publika.md

Ortodocșii pe stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Vasile

7 știri, 4

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat ocrotitorul săracilor și al bolnavilor. În biserici sunt oficiate servicii divine, iar credincioșii se vor ruga în această zi pentru sănătatea lor și a apropiaților.

În ajunul sărbătorii, conform tradiției, cete de tineri au mers pe la casele oamenilor pentru a le ura sănătate, pace și bunăstare.

Sfântul Vasile este considerat ocrotitor al săracilor și bolnavilor. În Moldova mii de bărbați sunt botezați Vasile sau Vasili, iar fetele poartă prenumele Vasilisa sau Vasilița.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut într-o familie nobilă, care a dat Bisericii slujitori și cărturari renumiți. La vârsta de 28 de ani își împarte averea celor săraci, după care se retrage la o mânăstire din Pont, unde duce o viață de asceză și rugăciune.

În timpurile grele pentru Biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinței ortodoxe. Prin post și rugăciune neîncetată, el a obținut harul clarviziunii și puterea de a face minuni. Se spune că Sfântul Vasile a vindecat miraculos mulți bolnavi, iar cea mai mare parte din viața sa a dedicat-o îndeosebi celor nevoiași, organizând azile, spitale și case de reeducare a celor căzuți moral.

Potrivit tradiției, în ajunul Anului Nou pe stil vechi și a zilei Sfântului Vasile, în Moldova se merge cu „Plugușorul”,pentru a le ura gospodarilor din sate „La m...

    Citește pe stirilocale.md