CSJ a respins cererea de recuzare a procurorului general, depusă de Viorel Morari3Foto© zdg.md

CSJ a respins cererea de recuzare a procurorului general, depusă de Viorel Morari

, 6 știri, 8 vizualizări

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de recuzare a procurorului general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, depusă de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Potrivit încheierii făcută publică de zdg.md, decizia a fost adoptată joi, 4 februarie, de către judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Liliana Catan, subliniindu-se faptul că cererea respectivă a fost una neîntemeiată. De cealaltă parte, șeful suspendat al PA, Viorel Morari a declarat pentru SafeNews.md că decizia adoptată este eronată și cu încălcări grave.

La 22 ianuarie curent, șeful suspendat al PA, Viorel Morari, a depus, o cerere de recuzare a procurorului general, Alexandr Stoianoglo ,de la efectuarea urmăririi penale în cauza penală în care este cercetat. Motivul invocat de Morari era faptul că în privința sa au fost pornite două cauze penale, care au fost conexate și că ordonanța de pornire a urmăririi penale în privința lui a fost semnată de către șeful PG, care, potrivit lui Morari, îl acuză public, iar prin aceste acțiuni „i-a fost adusă atingere dreptului la un proces echitabil și prezumției de nevinovăției”.

Curtea Supremă de Justiție a examinat cererea, respingând-o ca fiind neîntemeiată.

Astfel, în încheierea CSJ, care a ajuns în posesia zdg.md se menționează faptul că procurorul general poate fi recuzat doar în cazul în care exercită nemijlocit urmărirea penală sau conduce personal urmărirea penală în condițiile legi, iar din materialele deduse judecării, rezultă că, cauza penală împotriva lui Morari se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, instituția efectuând și urmărirea penală.