Declarația comună a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din RM, depusă la Guvern
Foto: tribuna.md

Declarația comună a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din RM, depusă la Guvern

8 știri, 10

O declarație semnată de un grup de mame, care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova în domeniul prenatal, a fost depusă la Guvern.

„Aici se vor găsi 98 de istorii a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. În particular, mamele fac referire la cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite/desconsiderate/discriminate de către personalul medical pe diferite criterii, inclusiv la solicitarea de a afla ce tratament le este administrat, au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și/sau cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a acestora”, susține o activistă civică.

Inițiativa aparține unui grup de tinere activiste civice și este susținută de câteva zeci de organizații naționale și internaționale.

Declarația urmează să fie depusă astăzi la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Oficiul Avocatul Poporului și Centrul Național Anticorupție. Din momentul înregistrării, autoritățile au la dispoziție 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiționarelor.

Femeile și-au spus istoriile după ce o tânără de 19 ani și-a făcut publică povestea pe un grup de pe Facebook, păstrându-...

    Citește pe jurnal.md