Deputații au opinii controversate privind recunoașterea internațională a neutralității2Foto© deschide.md

Deputații au opinii controversate privind recunoașterea internațională a neutralității

, 5 știri, 15 vizualizări

Solicitarea președintelui Igor Dodon către Alianța Nord-Atlantică de recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii Moldova este mai degrabă o sperietoare. Neutralitatea, care și așa este stipulată în Constituția Moldovei, este o chestiune care nici nu cere să fie discutată la nivel internațional pentru că nimeni nici nu solicită aderarea Republicii Moldova la vreun bloc militar. Declarațiile au fost făcute de deputați din actualul Parlament în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputata Partidului Democrat Monica Babuc susține că președintele Igor Dodon, care și-a atras către sine dosarul politicii externe în ultima perioadă, parcă ar lupta cu himerele din moment ce neutralitatea este stipulată în Constituția Republicii Moldova. Democrata menționează că șeful statului s-a opus vehement atunci când a apărut ideea deschiderii unui oficiu NATO la Chișinău.

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Iurie Reniță este de părere că dacă în anul 1994 a existat o justificare pentru a include în Constituție termenul de neutralitate a țării, ulterior această idee a devenit o sperietoare pe care Federația Rusă o aplică în relația Republicii Moldova cu partenerii externi, în special cu NATO.