Deputatul în Rada Supremă din Ucraina, reținut la Chișinău nu va fi extrădat. Procurorul general interimar a emis ordonanța4Foto© timpul.md

Deputatul în Rada Supremă din Ucraina, reținut la Chișinău nu va fi extrădat. Procurorul general interimar a emis ordonanța

, 8 știri, 13 vizualizări

Deputatul în Rada Supremă din Ucraina, Evghenii Iakovenko, reținut în Republica Moldova pe 4 iunie de polițiștii de frontieră în urma unui consemn al INTERPOL-ului, nu va fi extrădat în Belarus. O ordonanță în acest sens a fost emisă de procurorul general interimar Dumitru Robu, transmite Jurnal.md.

Concomitent cu refuzul extrădării deputatului vizat, s-a dispus și punerea acestuia în libertate.

„Raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extrădării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Suprema a Ucrainei, câstigând alegerile în 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geo-politice din regiune. Or, prin rezoluția sa din 09.03.2022 privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus.

În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevantă în contextul adoptării soluției de extrădarea a acestuia către autoritățile competente ale Belarusului. Astfel, aceste constatări ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extrădare, acestuia nu îi vor fi respectate drepturile persoanei și nu va avea acces la un proces echitabil.