Discursul ambasadorului Daniel Ioniță cu ocazia marcării Zilei Naționale a României3Foto© deschide.md

Discursul ambasadorului Daniel Ioniță cu ocazia marcării Zilei Naționale a României

, 6 știri, 2 vizualizări

„Anul acesta celebrăm 102 ani de la Marea Unire, și 100 de ani de la recunoașterea internațională a acestui moment astral din istoria României, când toate provinciile românești au spus DA și s-au reunit în cadrul aceluiași teritoriu, iar inimile tuturor locuitorilor acestora au bătut la unison.

A fost un moment de referință în istoria noastră modernă, o dovadă incontestabilă a atașamentului poporului român față de valorile libertății, echității sociale, democrației, respectului reciproc și al toleranței. Acestea sunt de fapt valorile pe care România le promovează și astăzi cu consecvență în plan intern, precum și în politica sa externă.

Marea Unirea de la 1918 rămâne poate cea mai sublimă pagină de istorie, ale cărei învățăminte trebuie cunoscute și duse mai departe prin vremi. Această Lecție obligă generațiile actuale la responsabilitate, la curaj, la demnitate și dăruire, deoarece este o faptă istorică a unei întregi națiuni, este o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice românești”, a menționat Daniel Ioniță.