Discuții aprinse în Parlament despre decizia Înaltei Curți© jurnal.md

Discuții aprinse în Parlament despre decizia Înaltei Curți

, 6 știri, 4 vizualizări

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea, dar și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-au arătat deranjați de decizia Curții Constituționale care interzice Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor. În timp ce Greceanîi a ironizat, spunând că nu știe dacă „ține de competența Curții să dicteze Parlamentului ce să facă”, Batrîncea a spus-o direct: „Noi am fost acei care am votat judecătorii CC și să aibă respect față de instituția Parlamentară”.

Mai exact, în prima parte a zilei de joi, Curtea Constituțională a punctat că este interzis Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor fără modificarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin lege organică. Constituția îi interzice Parlamentului să respingă amendamentele depuse de deputați, iar nerespectarea constituie o încălcare a dreptului deputaților la inițiativă legislativă, drept garantat de Constituție.

„Eu din câte am înțeles, azi există deja o decizie a CC vizavi de niște regulamente temporare, de niște votări. Rog explicația direcției juridice”, și-a amintit, pe la amiaza zilei, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.