Doi americani și un rus au ajuns în spațiu cu o rachetă de tip Soiuz: Ce misiune au aceștia
Foto: tv8.md

Doi americani și un rus au ajuns în spațiu cu o rachetă de tip Soiuz: Ce misiune au aceștia

4 știri, 8

O rachetă de tip Soiuz a fost lansată, miercuri, către Stația Spațială Internațională pentru o misiune de cercetare ce va dura aproximativ cinci luni, iar la bordul ei se află doi astronauți americani și un cosmonaut rus, relatează Deutsche Welle.

Capsula Soiuz poartă și un model al primului satelit artificial Sputnik 1, pentru a comemora 60 de ani de la lansarea în spațiu a primului satelit artificial.

Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a decurs conform așteptărilor, la ora 00:17, ora Republicii Moldova, iar ulterior reprezentanții Roskosmos au precizat că zborul se desfășoară în condiții normale. Televiziunea agenției NASA și agenția spațială rusă Roskosmos au transmis în direct momentul lansării.

La bordul rachetei se află doi astronauți ai NASA, Mark Vande Hei și Joseph Acabă, alături de rusul Aleksandr Misurkin. Ei au ajuns pe Stația Spațială Internațională în jurul orei 5:30. Acolo se vor alătura altor trei astronauți, italianului Paolo Nespoli, rusului Serghei Riazanski și americanului Randy Bresnik.

16 țări participă la cercetările de pe Stația Spațială Internațională, ce a fost amplasată pe orbită în 1998. Proiectul a costat peste o sută de miliarde de dolari, majoritatea cheltuielilor fiind acoperite de Statele Unite și de Rusia.

    Citește pe independent.md