Donald Trump: Germania este controlată total de Rusia

Donald Trump: Germania este controlată total de Rusia

11 știri, 8

Președintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters și dpa. Potrivit lui Trump, Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său „nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Președintele american a îndemnat totodată Germania să-și majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „țară bogată”.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că își primește o mare parte din energie de la Rusia”, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii „plătesc miliarde și miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…) Nu este normal”, a explicat Trump.

În același timp, potrivit liderului de la Casa Albă, „SUA plătesc foarte mulți bani pentru a apăra Franța, Germania și pe toată lumea”.

„Germania este o țară bogată, ar putea să-și sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare și nu ar fi probleme”, a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliații SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenționează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menționa însă dacă se va atinge obiectivul de 2%....

    Citește pe independent.md    Tendințe