Donald Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

Donald Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

23 știri, 9

Anunțul președintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora României—n.r.), ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

"Pe 6 decembrie 2017, președintele Trump va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului", a indicat un oficial al administrației sub acoperirea anonimatului, evidențiind "recunoașterea unei realități" deopotrivă istorice și contemporane.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuși calendarul acestei mutări care ar urma să dureze "ani", odată cu necesitatea de a găsi o locație, de a finanța și a construi un nou sediu.

"Președintele își ține o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroși candidați la președinție", a indicat acest oficial american.

În sprijinul raționamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoașterii Ierusalimului drept capitală "nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace".

Dacă președintele septuagenar, care se laudă î...

    Citește pe radiochisinau.md