Două sisteme de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate pe parcursul anului la vamă4Foto© publika.md

Două sisteme de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate pe parcursul anului la vamă

, 5 știri, 6 vizualizări

Două importante instrumente de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate de Serviciul Vamal cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova. Este vorba despre aplicația TIR-EPD și una similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia, care vor permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere și reducerea timpilor de traversare a hotarului.

Modalitatea de colaborare privind implementarea respectivelor sisteme a fost discutată în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Directorul Programului USAID, Douglas Muir.

Potrivit înțelegerilor preliminare, un soft similar ”GoSwift-ului” ar urma să fie achiziționat în prima jumătate a anului 2019. Iar Sculeni va fi primul post la care va fi testat sistemul. Decizia este condiționată de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia.