Drepturile unor acționari din cadrul FinComBank și EnergBank, suspendate de BNM5Foto© independent.md

Drepturile unor acționari din cadrul FinComBank și EnergBank, suspendate de BNM

, 12 știri, 8 vizualizări

Banca Națională a Moldovei continuă procesul de transparentizare a acționariatului bancar, cu scopul de a proteja interesele deponenților și pe cele ale clienților băncilor, dar și pentru a asigura respectarea permanentă de către acționari a cerințelor legale. Astfel, Comitetul executiv al BNM a suspendat azi drepturile unor acționari ai „Băncii de Finanțe și Comerț” S.A. (FinComBank) și BC „ENERGBANK” S.A..

Ce prevede decizia cu privire la „Banca de Finanțe și Comerț” S.A.

Banca Națională a constatat, prin hotărârea din 11 ianuarie 2019, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu „Banca de Finanțe și Comerț” S.A.. Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari, și anume: de vot, de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidați pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și de a primi dividende.