După o dispută de 27 de ani, Atena și Skopje au ajuns la un acord cu privire la numele Macedoniei
Foto: tv8.md

După o dispută de 27 de ani, Atena și Skopje au ajuns la un acord cu privire la numele Macedoniei

11 știri, 6

„Am vești bune: cu puțin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulți ani”, i-a spus Tsipras președintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marți după-amiază.

„Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condițiile impuse de Grecia”, a declarat Tsipras la finalul unei discuții telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un „nume compus” cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare. Totuși, mass-media elene și macedonene acreditează denumirea „Republica Macedoniei de Nord”.

„Există un acord, el îndeplinește toate condițiile” puse de Grecia, declarase anterior pentru agenția de presă oficială greacă Ana o sursă guvernamentală elenă.

Angajați într-un maraton al convorbirilor pentru a ajunge un acord, Alexis Tsipras și omologul său macedonean Zoran Zaev au avut în cursul după-amiezii o nouă discuție telefonică, după o primă conversație în ajun.

„Aceasta înseamnă că ei își iau angajamentul să-și revizuiască Constituția”, a continuat Tsipras.

Convorbirile bilaterale fuseseră relansate în urmă cu câteva luni după sosirea la putere a social-democratului Zoran Zaev, care i-a succedat naționalistului Nikola Gruevski.

Miza unei reglementări pentru Macedonia este de a obține undă verde la summitul...

    Citește pe tv8.md