Efectul pe care îl va avea asupra lumii atacul la instalațiile petroliere din Arabia Saudită6Foto© publika.md

Efectul pe care îl va avea asupra lumii atacul la instalațiile petroliere din Arabia Saudită

, 8 știri, 5 vizualizări

Atacul cu drone produs sâmbătă dimineața, asupra a două instalații petroliere din Arabia Saudită va avea consecințe economice grave. După ce siturile și-au sistat temporar activitatea, capacitatea de prelucrare a producției gigantului petrolier Aramco din regatul saudit a fost redusă la jumătate, adică la cinci milioane de barili.

Asta presupune că a fost redus și volumul livrărilor mondiale cu aproximativ cinic procente. Experții străini anticipează că acest incident va influența inevitabil prețul petrolului în lume. Pe de altă parte, Ministerul saudit al Energiei a comunicat că rafinăriile și-au redus activitatea din motive de securitate și ar putea curând să revină la normal.

În legătură cu aceasta, Statele Unite a transmis că dacă va fi necesar, ar putea să apeleze la rezervele stocate pentru situații de urgență. Atacurile cu drone asupra a două instalații petroliere din Arabia Saudită au fost revendicate de rebelii huthi din Yemen, care sunt susținuți de Iran. Secretarul american de stat, Mike Pompeo a condamnat dur aceste acțiuni și a acuzat Teheranul că mimează diplomația.