Erdogan îndeamnă la recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitală a Palestinei
Foto: ro.sputnik.md

Erdogan îndeamnă la recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitală a Palestinei

7 știri, 5

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat miercuri comunitatea internațională să recunoască Ierusalimul de Est drept „capitala Palestinei”, informează news.ro.

„Invit țările care apără dreptul internațional și justiția să recunoacă Ierusalimul ocupat drept capitala Palestinei”, a declarat șeful statului turc, în deschiderea summitului extraordinar al Organizației Cooperării Islamice (OCI), la Istanbul.

În cadrul acestei reuniuni, consacrate recunoașterii de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, Erdogan, un aprig apărător al cauzei palestiniene, a catalogat Israelul drept un „stat de ocupație” și un „stat terorist”.

Măsura americană a provocat manifestații în mai multe țări în Orientul Mijlociu și violențe în teritoriile palestiniene și la Ierusalim.

Patru palestinieni au fost uciși, iar sute au fost răniți începând de joi. Trump a „oferit Ierusalimul cadou mișcării sioniste, ca și cum i-ar fi dat unul dintre orașele americane”, a apreciat Mahmoud Abbas, într-un discurs ținut în deschiderea summitului. Prin urmare, „noi nu acceptăm vreun rol al Statelor Unite” în procesul de pace, a continuat președintele palestinian. „Ierusalimul este și va rămâne capitala eternă a statului Palestina.

Și nu va exista nici pace și nici stabilitate fără asta”, a adăugat Abbas.

    Citește pe independent.md